Actueel Frieten

Patatje op de Zuidpool, frietkunstenaar doet het

Arjen Boerstra is beeldend kunstenaar. Echter, wel één naar ons hart. Arjen Boerstra exposeert namelijk onder meer als Potato Eater met frietkarren. Op isolate bestemmingen. Zijn nieuwste plan symboliseert het uiterste hierin. Zijn volgende expositie is gepland op de Zuidpool.

Mogen we aan u voorstellen: Arjen Boerstra

Arjen Boerstra is 49 jaar oud en is geboren in Heerenveen. Tegenwoordig woont hij in Den Horn en werkt in Groningen als beeldend kunstenaar. Zijn eigen aanwezigheid speelt altijd een belangrijke rol in zijn werk. Of, zoals op zijn website vermeldt staat: “Zijn projecten en avonturen spelen zich af in het landschap en gaan een interactie aan met de omgeving en de buitenwereld. Vaak werkt hij met alter ego’s die ontstaan tijdens een project.” En nu dus met frietkarren.

Arjen Boersma, de Aardappeleter, The potato eater
Arjen Boersma met zijn project De Aardappeleter (The Potato Eater)

Waar komt het idee vandaan?

In het verleden heeft Boerstra reeds twee “Potato Eaters” gedaan. Het idee erachter is volgens Boersma: “de ultieme zinloosheid”. Wat ons betreft is friet bakken nooit zinloos, maar we zijn het met Boersma eens als hij zegt dat friet bakken op eenzame locaties interessant is. Boerstra zelf zegt het volgende over het idee; “I was always intrigued by the 1970s phenomenon of fries bakers roaming the streets in their little shacks. Some making pale and soggy fries, while others showed a lot of dedication to deliver the best”. 

We stellen graag de vorige projecten van Potato Eater voor:

Potato Eater 1

…vond plaats op de oorsprong van de aardappel: Het aardappelveld. Op een weiland, tussen de oogstende boeren bakte Boersma zijn zelfgemaakte verse frieten in een zelfgemaakte frietkar. Zijn eerste klanten? Een stel hongerige boeren dat zojuist aardappels geoogst had. Een verkorte productieketen voor frietjes.

op-het-land
Potato Eater 1

Potato Eater 2

…vond plaats tijdens cultuurfestival Oerol op Terschelling. Het op zoek gaan naar nieuwe, eenzame locaties vond een nieuwe bestemming in Paal 3 op het strand. Kijkend op zijn telefoon gaf het toestel van Arjen Boerstra de melding: “No connection”.

Arjen Boerstra
Potato Eater 2

En dan afgelopen weekend. Het aardappeloogstfeest vond plaats in Groningen. Geen beter evenement voor Boerstra om weer met zijn frietkar ten tonele te verschijnen. Je moet 30 minuten buiten de bewoonde wereld om Arjen Boerstra te bereiken, maar hij zal er zijn voor je met een lekker frietje. De NOS schreef erover: “De patat die hij bakt wordt, zoals het hoort, geserveerd in een papieren zak. Je moet moeite doen voor het aardappelproduct. Patat bakken in de eenzaamheid. Dat is wat hij wil.”

Antarctic Potato Eater

En nu dus missie Zuidpool. Eenzamer dan dat kun je niet gaan. Naar verluid zijn er al ski’s bevestigd op de frietkar… Arjen, als je dit leest, laat ons weten hoe de pinguïns je friet vonden.

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons