Koekje bij de koffie

Nederland, koffieland

In Nederland zijn we gek op koffie. Onderzoek van Euromonitor wijst uit dat we gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag drinken. Hiermee zouden we gemiddeld zelfs het meeste koffie ter wereld drinken. Niet voor niets springen de espresso- en koffietentjes als paddenstoelen uit de grond. Naast koffie bij het ontbijt, koffie bij het bezoek van een klant of koffie wanneer we aankomen op het werk is er een plek waar Nederlanders bekend om staan: Een kopje koffie als we bij elkaar op de visite gaan. En, natuurlijk hoor er dan een koekje bij de koffie. We zullen op dit gedeelte van de website een aantal erg bekende en in Nederland populaire koekjes bij de koffie doornemen. Want, voor ons is een koekje bij de koffie een snack: immers, het is voor tussendoor en het is vaak erg lekker.

Koekje bij de koffie: Nederlandse traditie

Het koekje bij de koffie is een snack die onmisbaar wordt geacht door Nederlanders. Althans, zo wijst een onderzoek uit onder 1000 Nederlanders. Een ruime meerderheid van deze respondenten geeft aan dat ze teleurgesteld zijn zodra ze geen koekje bij de koffie voorgeschoteld krijgen. Ook geven ongeveer twee op de drie respondenten aan dat ze denken dat een afspraak succesvoller verloopt, als er een koekje geserveerd wordt. Dus, waar is de koektrommel (wordt het nog Nederlandser?) doorgaans mee gevuld? We noemen hieronder de koekjes bij de koffie die in onze ogen zowel kenmerkend zijn voor Nederland, lekker zijn en daarnaast (bij gebrek aan officiële cijfers), de top 5 aan Nederlandse koekjes bij de koffie vormen. Het klikken op de titel verwijst door naar meer informatie over de koeken.

Koekje 1: Stroopwafel

Zowel populair bij toeristen die ons land bezoeken en natuurlijk oer-Nederlands. Een heerlijk koekje bij de koffie dat bestaat uit twee wafels, waar zich tussenin stroop bevindt. Leg hem eens in de magnetron of op je kopje koffie zodat de stroop licht kan smelten.

Koekje 2: Speculaas

Je krijgt al een wintergevoel als je er alleen al aan denkt, maar de speculaas is ook een typisch Nederlands koffiekoekje!

Koekje 3: Gevulde koek

Niet per se een koekje om in je trommel te doen en je oma noemt het wellicht een ‘luxe koek’, maar wel enorm lekker, deze koeken gevuld met amandelspijs of banketbakkersspijs.

Koekje 4: Bastognekoeken

Oorspronkelijk niet Nederlands maar Belgisch, desalniettemin vaak geserveerd bij een kopje koffie: de bastognekoek.

Koekje 5: Bokkepootjes

Vertaal dat maar eens in het Engels, bokkepootjes. Overtuig bovendien je gesprekspartner dan maar eens dat je dit als tussendoortje bij de koffie neemt!

 

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons