Diepvries Snacks (frituur)

Diepvries snacks – wat zijn het?

Wat verstaan we onder diepvries snacks? Frikandellen, kroketten, frietjes, bamischijven en meer. Het zijn snacks die je thuis, nadat je ze gekocht hebt, bewaart in je vriezer. Als ze eenmaal ontdooit zijn kun je ze ook niet opnieuw invriezen. We kennen deze snacks vooral van de snackbar, de friettent of van de kantine. Diepvries snacks worden bereid in de frituur en we spreken dan ook vaak van ‘een vette hap’! We bespreken hieronder een aantal bekende en onbekende diepvries snacks.

Frikandellen

Of is het frikandellen? Het is wellicht één van de meest bekende en meest gegeten snacks van Nederland. Een frikandel is een vleesgerecht dat gefrituurd wordt en zich kenmerkt door een specifieke kruidenmix. Een welbekende variant is de frikandel speciaal, waarbij de frikandel gebakken wordt met een dwarssnede die gevuld wordt met mayonaise, curry en uitjes. Klik voor meer info over frikandellen.  

Frikandel of frikadel?
Frikandel of frikadel? http://www.watisinwatisuit.nl/

Kroketten

Kroketten zijn gepaneerde snacks. Dat wil zeggen dat er een krokant laagje om de snack zit, vaak gemaakt van bloem, eieren en paneermeel. Het frituren van een dergelijk laagje zorgt voor een knapperige, krokante korst. Bij een kroket denken mensen vaak aan de vleeskroket. Dit is een kroket gevuld met ragout. Vaak wordt een vleeskroket met mosterd geserveerd. Er bestaan nog veel meer kroketten! Wat te denken van garnalenkroketten, kaaskroketten, aardappelkroketten, groentekroketten, goulashkroketten of satékroketten? Ook de bitterbal is eigenlijk een soort kroket.

Rundvleeskroket
Rundvleeskroket (bron: zeldenrijksnacks.nl)

Bami- en nasischijven

Ook een bami- of nasischijf is een gepaneerde snack. In tegenstelling tot de kroket, is deze echter gevuld met ofwel bami (bamischijf) ofwel nasi (nasischijf). Variaties op de bamischijf zijn het bamiblok, bamibal en de bamihap. Het verhaal gaat dat de bami- en nasischijven in Nederland uitgevonden zijn, als manier om oude bami en nasi nogmaals te gebruiken.

Bamischijven
Bamischijven (bron: diepvriesman.nl)

Berenklauw

Een berenklauw (ook wel berenhap) is een in stukjes gesneden gehaktbal met stukken ui, geregen aan een satéprikker. Ook deze snack wordt gefrituurd. De naamgeving lijkt af te stammen van de plant de berenklauw, in plaats van de klauw van een beer. De berenklauw wordt vaak met satésaus geserveerd.

Berenklauw
Berenklauw met satésaus (bron: bitterballen.net)

Kaassoufflé

Een populaire snack die vooral veel door vegetariërs gegeten wordt is de kaassoufflé. Ook dit is een gepaneerde snack. Het is kaas omhuld door bladerdeeg met een paneerlaag. Ondanks de naamgeving, heeft het niets te maken met de Franse soufflé, welke gemaakt wordt met geklopte eiwitten. Dit is bij de snack niet het geval. Vaak wordt ook een kaassoufflé geserveerd met satésaus en/of met een broodje. Een variant op de kaassoufflé is de ham-kaassoufflé.

Kaassouffle
Kaassouffle (bron: esquire.nl)

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons