Waar komen frieten vandaan?

Waar komen frieten vandaan?

Waar komen frieten vandaan? Fransen en Belgen ruziën al eeuwig om de herkomst van Franse frieten (Pommes frites). Tot op heden zijn de wetenschappers er nog niet over uit.

Lekkere krokante, sappige Frieten

Niet alleen de Fransen en de Belgen zijn het over eens dat frieten heel lekker smaken. Waar zij het niet over eens kunnen zijn is, welk land heeft de frieten uitgevonden. De meningen liggen nog steeds verdeelt. Zelfs wetenschappers weten hier geen antwoord op. Wetenschappers hebben wel bewezen dat friet afkomstig is vanuit de keuken straten cultuur. Dat is de reden waarom het zo moeilijk is uit te maken waar ze echt vandaan komen .

De oorsprong van friet wordt zelf onder wetenschappers betwist. Helemaal al in België, waar frieten als nationaal gerecht wordt gezien. De Belgen houden erg veel van friet, bijna niemand heeft zich bezig gehouden met de vraag waar friet eigenlijk vandaan komt.

De eerste frieten van Frankrijk werden hoogstwaarschijnlijk op de Pont Neuf gebakken. Pont Neuf is de oudste brug in Parijs. Straathandelaren hebben deze ontmoetingsplaats gecreëerd. Dit gebeurde voor de revolutie (1789). Op deze ontmoetingsplaats boden handelaren gebakken, gepofte kastanjes en aardappelen.

Sommige Belgen dringen er echter op dat patat in werkelijkheid in ‘Namur’ werd uitgevonden, in een dorp in het zuiden van het land. Arme inwoners van deze stad visten in de Maas en vervolgens bakten zij deze vissen.

In de eerste helft van de 17e eeuw, tijdens strenge winters toen de rivieren nog bevroren,  hebben inwoners van deze stad, aardappelen in kleine visachtige vormen gesneden en die vervolgens in heet olie gegooid. Niet alle Belgen geloven in deze theorie.

Uiteindelijk maakt het niet meer zoveel uit, waar frieten vandaan komen. Wat er wel toe doet is hoe frieten zich hebben ontwikkeld in een cultuur. Franse frietjes en Belgische frietjes zijn verschillende richtingen ingeslagen. Fransen eten meestal friet als bijgerecht bij vlees, vooral bij biefstuk. Belgen eten friet meestal puur (met een lekkere sausje bovenop).

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons