Gezonde snacks

Allergievrij snacken

allergievrije snacks

Voor mensen met een allergie is het vrijwel ondenkbaar om zo nu en dan eens lekker te snacken. Ook al kiest men voor vegetarisch, zonder sauzen of veel groen zoals een salade ter afwisseling. Naast de wens vegetarisch of zelfs veganistisch te eten zijn er ook nog mensen die vanwege diverse allergieën eenvoudigweg niet anders kunnen dan zoveel mogelijk weglaten in hun eetpatroon. Denk hierbij aan glutenvrij, lactosevrij, nikkelvrij, latexvrij en niet te vergeten histaminevrij. Het is sowieso al een uitdaging om te ontdekken welke ingrediënten in het voedingspatroon meegenomen kunnen worden. Er kan ook niet van elke snackbareigenaar worden verwacht dat men rekening houdt met de vele overgevoeligheden. Al staat glutenvrij en lactosevrij tegenwoordig wel steeds vaker op de menukaart. Meestal blijft over dat je dan toch maar zelf aan de slag moet.

Wat houden de allergieën globaal in

Gluten vind je vooral in tarwe, lactose in melkproducten, nikkel veelal in noten en chocolade. Latex is een stof die onder andere voorkomt in kiwi en banaan. Dat zijn ook fruitsoorten waar histamine uit vrijkomt. De histamine-overgevoeligheid is in principe de meest ingewikkelde en vooral ook de minst bekende onder de algemene consument. Histamine komt verder nog voor in sommige planten, kruiden en bomen. Geniet dan maar eens tijdens de zomermaanden van een heerlijke salade met bepaalde kruidige dressing erin verwerkt!

Wat kun je zelf doen

Een oplossing zou zijn om alle voedingsstoffen waarvoor je allergisch bent, te vermijden. In principe kun je dan nooit meer ‘even snacken’ of bij iemand anders gaan eten. De beste (tijdelijke) oplossing is: water drinken. Het scheelt natuurlijk dat je van water nooit teveel binnen kunt krijgen. Een andere optie is om niet teveel suiker te eten. Helemaal suikervrij biedt voor een enkeling de perfecte oplossing, maar voor de meeste mensen blijkt suiker toch nog een noodzakelijk ingrediënt van het (dagelijkse) menu. Zodra je in de gelegenheid bent, kun je bij een allergische reactie bijvoorbeeld antihistaminica nemen. In het ergste geval is een doktersbezoek noodzakelijk. Gelukkig bestaan er ook reactieremmende voedingsmiddelen, zoals komkommer, artisjok en broccoli. Dus zolang je die kunt verdragen: geniet ervan!

Inspiratie voor allergievrije snacks

Inspiratie voor snacks om thuis te maken vind je onder andere op Pinterest. Gewoon even zoeken op de betreffende intoleranties. Ook via Google vind je tegenwoordig steeds meer sites van diëtisten met advies en ware ervaringsdeskundigen met een eigen blog. Daar wordt vaak ook verwezen naar de enkele snackbar met het aangepaste menu. En zo valt er toch beslist nog te genieten met welke intolerantie of overgevoeligheid dan ook!

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons