Actueel

Het Kiesbewust-vinkje op voedingsmiddelenverpakkingen verdwijnt

Iedereen kent ze wel, het bekende groene en blauwe vinkje van het Kiesbewust-keurmerk op verpakkingen van voedingsmiddelen. In het leven geroepen om de consument een bewustere keuze te laten maken voor een gezonde variant van wat men lekker vindt. Hiermee probeerde de overheid producenten van voedingsmiddelen te stimuleren tot verbetering van hun producten.

De Minister van Volksgezondheid heeft besloten om dit vinkje van de levensmiddelen verpakking te halen. Reden voor de verdwijning kan gezocht worden in de aanpassing van de “Schijf van Vijf”. De oude richtlijnen zijn herzien naar een meer moderne versie. Het keurmerk roept ook vragen op bij consumenten omdat de vinkjes verwarrend werken. Ongezonde producten kunnen toch een blauw vinkje krijgen, er wordt geen rekening gehouden met mensen die een voedselallergie hebben en lang niet alle producten werden getoetst. De stichting “Ik kies bewust” vraagt producenten om diep in de buidel te tasten zodat een van de keurmerken op hun producten geplaatst mag worden, waardoor niet alle producenten zijn aangesloten bij de stichting. Producten krijgen dan geen vinkje terwijl deze net zo gezond kunnen zijn.

In plaats van het vinkje is er een app ontwikkeld door het Voedingscentrum, die consumenten informatie moet bieden over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. De app zal in 2017 gelanceerd worden.

Bron uitgelichte afbeelding: food-nutrition.nl

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons