Gezonde snacks Nieuwe snacks

Een bitterbal van eigen deeg!

zelfgemaakte bitterballen

Het kan haast niet Hollandser: bitterballen en kroketten. Buiten Nederland en België komen ze haast niet voor. Van oudsher werden bitterballen bij een bittertje (kruidenlikeur) geserveerd en in de kroeg en bruin café wordt het standaard geserveerd als ‘bittergarnituur’. Kant-en-klare kroketten en bitterballen bevatten vaak onnodig veel zout en vet, en daarnaast ook vaak chemische toevoegingen, zoals smaakversterker. Als je ze zelf thuis maakt, zijn ze veel gezonder en lekkerder! Daarom hebben we hieronder een recept voor je, geschikt voor zowel bitterballen als kroketten. Wij raden je aan om met ballen te beginnen, dat is iets makkelijker rollen.

Ingrediënten:

  • 200 Gram rund- of kalfsvlees, in blokjes
  • Stukje ui
  • 1 Worteltje
  • 1 Takje peterselie
  • Laurierblad
  • Stukje foelie
  • Mespunt tijm
  • 4 Peperkorrels
  • Zout
  • 30 Gram boter
  • 30 Gram bloem
  • ½ El. gehakte verse peterselie
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Paneermeel
  • 1 Ei

Bereiden:

Maak een kruidenbuiltje door ui, wortel, peterselietakje, laurier, foelie, tijm en peperkorrels in een gaasdoekje te binden. Breng 300 ml water aan de kook met het kruidenbuiltje en zout, voeg het vlees toe kook het ongeveer 1 uur, tot het gaar en zacht is. Zeef de bouillon en neem er 200 ml van. Snijd het vlees heel fijn.

Smelt de boter in een pan en maak een roux door er de bloem door te roeren. Schenk ongeveer de helft van de bouillon erbij en roer goed. Blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe en laat de saus een minuut doorkoken. Roer vervolgens het vlees, de fijngehakte peterselie, nootmuskaat en zout en peper erdoor. Spreid de vulling uit op een bord en laat het afkoelen.

Voor bitterballen snijd je de vulling in 20 punten (voor kroketten 8). Rol van elke punt een balletje en haal deze vervolgens door de paneermeel. Nog een keer goed rollen, zodat een perfect balletje ontstaat zonder scheuren. Klop het ei los met twee eetlepels koud water. Haal de balletjes door het ei en vervolgens nogmaals door het paneermeel. Frituur de bitterballen met zes tegelijk in hete olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Serveer met een lik goede mosterd. Eet smakelijk!

Bron afbeelding: koken.VTM.be

Geschreven door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Show Buttons
Hide Buttons