Gezonde snacks

Streetfood: een culinaire wereldreis

Streetfood
Streetfood is helemaal trendy. Niet gek, want het zijn vaak de heerlijkste kleine gerechtjes en drankjes die perfect zijn om te snacken. Tijdens onze vakantie in het buitenland maken we kennis met de meest exotische hapjes en drankjes en daar hebben we vaak goede herinneringen aan. Dat geeft streetfood dan ook vaak net dat beetje extra: het brengt je in vakantiestemming! Daarom vertellen we je er in dit artikel wat meer over.

Wat is streetfood

Onder de term ‘street food’, de naam zegt het eigenlijk al, vallen alle soorten hapjes, drankjes en kleine maaltijden die je op straat kan krijgen. In Nederland kennen we bijvoorbeeld het bakje kibbeling dat we op de markt kopen en natuurlijk friet of patat. Een geroosterd kippenboutje is ook altijd populair en in de zomer halen we graag een ijsje. Doordat ons land zo multi-culti is, zijn er tegenwoordig ook diverse exotische snacks te krijgen, zoals een broodje bapao, een Vietnamese loempia of een Turkse lahmacun (opgerolde pizza).

Culinair de wereld rond

Zo heeft elk land zijn eigen specialiteiten en er zijn talloze variaties. Tijdens je vakantie is het dan ook een goedkope en goede manier om kennis te maken met de lokale keuken. Kies wel altijd een kraampje waar het druk is, dan weet je zeker dat het product dat je koopt vers is. Wanneer je thuis van streetfood wilt genieten, kan dat natuurlijk ook. Sommige hapjes kun je gemakkelijk zelf maken en het is de moeite waard om eens wat nieuwe snacks uit te proberen!

Landen in het Verre Oosten staan bekend om de streetfood cultuur. In China koop je bijvoorbeeld dumplings en rijstballen, in Bangkok zijn de viskoekjes en sat├ęs beroemd, terwijl men in Vietnam veel rijstsoep met kip verkoopt. Bij de Verenigde Staten denken we natuurlijk meteen aan hot dog, pizza en donuts, bij Frankrijk aan croissants, Spanje aan churros en Engeland aan fish hand chips.

Daarnaast zijn er uiteraard heel veel soorten streetfood die hier in Nederland helemaal niet zo bekend zijn. Zo kun je in Egypte op elke straathoek een bakje koshary halen: een vegetarisch gerecht van rijst, pasta, linzen, kikkererwten en tomatensaus, gegarneerd met gebakken uien, sambal en een sausje van citroensap en knoflook.

Kortom, als je je een beetje verdiept in wat voor streetfood er overal te krijgen is, maak je een soort culinaire wereldreis!

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons