Snacks en onderzoek

Broodje hete hond?

hot dog

De Hot Dog is wereldberoemd en ook mensen die nog nooit in de Verenigde Staten geweest zijn, weten wat het is. Maar wist je dat deze snack oorspronkelijk uit Europa komt? Hoe is de Hot Dog in Amerika terecht gekomen en waarom heet het eigenlijk ‘hete hond’?

Verschillende theorieën

Over de herkomst van de worst hebben historici verschillende theorieën. Het meest waarschijnlijke is dat deze al in 1487 in Frankfurt werd gemaakt. In deze stad werd in 1987 namelijk het 500-jarig bestaan van de Frankfurter gevierd.

Maar er wordt ook beweerd dat de worst rond 1600 gemaakt werd door Johann Georghehner uit de Duitse stad Coburg. Deze slager probeerde zijn lekkernij aan de man te brengen in Frankfurt: de Frankfurter dus! Verder zijn er ook theorieën dat Wenen de oorsprong was van de Wiener, zoals het worstje daar genoemd werd.

Wie er gelijk heeft, is onduidelijk. Maar het is wel zeker dat Europese immigranten de Frankfurter in New York en de V.S. importeerden en verkochten in kraampjes langs de weg. De worstjes werden daar Dachshund (Tekkel) genoemd, daar ze op deze bruine, glanzende hondjes leken. Ze werden geserveerd in een langwerpig broodje, omdat de worst te heet was om met de blote hand vast te houden. De Duitse naam werd al snel in het Engels vertaald en zo was het bestaan van de Hot Dog dus een feit!

Varianten van de hotdog

In de loop der tijd ontstonden er eigen varianten in de verschillende steden en die kun je zelf thuis maken!

New Yorker:

Beleg het broodje met een laagje zuurkool, gesmoord in mosterd. Leg de hete worst erop en spuit er wat mayonaise en ketchup in de lengte naast. Garneer met rauwe ui, wat zoetzuur (kleine blokjes augurk) en spuit er een lijn currysaus over.

Chicago variant:

Beleg het broodje met rauwe zuurkool en leg de worst erop. Garneer met mayonaise, mosterd, currysaus, ui en zoetzuur.

Boston Dog:

Stoof wat uienringen in mosterd en beleg het broodje ermee. Daarop komt de worst, mayonaise, ketchup en veel zoetzuur en rauwe ui.

Louisiana style:

Beleg het broodje met in gele chilisaus gesmoorde uienringen en paprikablokjes. Dan komt de worst en daarop weer een laag van het uienmengsel. Garneer met zoetzuur.

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons