Frieten

De frietgerechten die jij nog niet kende

Frietje oorlog

Natuurlijk kennen we allemaal wel een frietje of een patatje met, oftewel, de gefrituurde aardappelreepjes met mayonaise. Maar heb je weleens gehoord van een waterfiets? Of een rioolfiets? En wat te denken van een frietje rolstoel?

Superfriet

Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een ‘supertje’ genoemd. Hierbij kan de frikandel ook vervangen worden door een snack naar keuze – zo is een supertje kroket een kroket geserveerd met friet en mayonaise.

Friet oorlog

Een variant die wellicht wat meer bekendheid geniet is de friet oorlog – een frietje met mayonaise, satésaus en gesnipperde uitjes. Enkele jaren terug is er nog een felle discussie geweest over de naamgeving. Er zijn toen initatieven geweest om de naam te wijzigen in een frietje feest of frietje vrede. Hier vertellen we jullie later graag meer over. Een variant op het frietje oorlog, is het frietje wereldoorlog waar ook nog curry of ketchup wordt toegevoegd.

frietje oorlog
Twee frietjes oolog

 

Waterfiets, rioolfiets en driewieler

Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.

Frietje waterfiets
Een frietje waterfiets. BRON: tripadvisor.com

Twee varianten op de waterfiets zijn de rioolfiets, waarbij de speciaalsaus vervangen wordt door satésaus. Een verklaring van de naam lijkt ons overbodig.

Voor de écht grote honger bestaat ook nog een friet driewieler, waarbij in plaats van twee, drie frikandellen geserveerd worden.

Als laatste variant hierop willen we jullie de friet rolstoel niet onthouden – waarbij de frikandellen vervangen worden door hamburgers. Ken je zelf nog varianten, dan horen we dit graag van jullie!

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons