Frieten Snacks en onderzoek

Belgische frieten en Hollandse patat het populairst!

Frietproductie Belgische frieten

Nederland en België grootste patatproducenten van Europa

Zo kopte het CBS onlangs in een persbericht dat ze naar buiten brachten. De Belgische frieten en de Hollandse patat blijken populair te zijn, en niet alleen in ons land. Het CBS heeft de beschikking over diverse economische cijfers en data en dit keer bleek dit ook nog eens relevante data voor Snackweetjes.nl. We vertellen je graag wat meer over de populariteit van onze patatbakkers en de Vlaamse frietenbakkers.

frietproductie van wellicht Belgische frieten
Frietproductie

Markt voor Belgische frieten en andere aardappel diepvriesproducten

In de data is gekeken naar de productie van aardappel diepvriesproducten. Denk dus aan Belgische frieten, aan Hollandse patatten, maar ook aan rösti of pomme duchesse. Een groot gedeelte van deze productie is bedoeld voor de export en de Nederlandse en Belgische producenten spelen hier al jaren een prominente rol in. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn andere landen waar veel aardappel diepvriesproducten worden geproduceerd.

In Europa eten we behoorlijk wat diepvriespatat. Vorig jaar werd voor een waarde van maar liefst €3,8 miljard euro aardappel diepvriesproducten geproduceerd. Ongeveer 1,3 miljard van deze productie was afkomstig uit Nederland – wat neerkomt op zo’n 1,6 miljard kilo aan diepvriespatat! In andere woorden: dit is wekelijks tien puntzakken friet à 175 gram per persoon in Nederland!

Engeland (UK) grootste afnemer

Laten we dan eens wat dieper op de data ingaan. Dan blijkt dat in Engeland de grootste afname is van aardappel diepvriesproducten. Zij nemen jaarlijks voor een waarde van zo’n 311 miljoen euro aan diepvriesfrieten van ons land af. Buurlanden Duitsland (166 miljoen) en Frankrijk (110 miljoen) completeren de top 3. Opvallend, in onze ogen, is de vierde plaats voor Saoedi-Arabië (68 miljoen). We zijn dan ook erg benieuwd welke sjeik of imam weleens zijn frituur aan slingert om te genieten van lekkere Belgische frieten of een heerlijk Hollands patatje met. Of zou een patatje oorlog hier juist populair zijn? We vragen het ons af.

chips, food, french fries

Nederland koopt vooral Belgische frieten

En wij? Kopen we zelf ook nog ergens diepvriespatat in? Wel degelijk! We kochten in 2015 voor maar liefst 175 miljoen euro aan Belgische diepvriespatat in. Duitsland (34 miljoen) en Frankrijk (19 miljoen) volgen op gepaste afstand. Meer dan de helft is echter direct weer bedoeld voor export, terwijl iets minder dan de helft bedoeld is voor de Nederlandse markt.

 

 

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons