Uncategorized

Fruit eten of drinken, wat is gezonder?

Fruit eten is al best gezond maar er worden natuurlijk ook smoothies van gemaakt. Maar is dat nou net zo gezond als fruit eten? Welk fruit is dan het gezondst?

 

Fruit

Fruit is een aantal eetbare vruchten. Ze komen van verschillende plantensoorten. Je hebt zacht fruit, steenvruchten, pitvruchten, citrusfruit en exotisch fruit. Ze worden ook geïmporteerd vanuit verschillende landen zodat we hier in Nederland ook fruit kunnen eten zoals ananas of meloen. Fruit staat ook in de schijf van 5 en levert veel voedingsstoffen op. Ze raden aan om minstens 2 porties fruit te eten op een dag.

 

Wat zit er precies in fruit?

De voedingsstoffen van fruit verschillen per soort. Fruit bevat vitamine C, kalium: is belangrijk voor een normale bloeddruk. Koolhydraten: leveren energie, voedingsvezels en bioactieve stoffen. In fruit zitten geen of weinig vetten.

 

Vruchtensap uit een pak

Vruchtensap is gemaakt van fruit maar daar zitten toegevoegde suikers in. Dus je kan wel denken: hmmm er zit fruit in verwerkt dus het zal wel gezond zijn, nou helaas zit je daar fout. Als er suikers in zitten bevat het ook veel calorieën. Ook bevatten vruchtensappen zuren die je gebit kunnen aantasten.

 

Zelf vruchtensap maken

Toch als je zelf vruchtensap maakt zonder dat je er andere suiker aan toe voegt is het nog steeds ongeveer hetzelfde als fruit. Maar de hoeveelheid dat er in een sapje wordt gedaan is meer dan een persoon nodig heeft aan fruit op een dag. Er zitten ook natuurlijke suikers in fruit die hetzelfde werken als de meeste toegevoegde suikers dus door sapjes te drinken met meer fruit er in krijg je al weer teveel suikers binnen wat niet heel erg gezond is. Vruchtensapjes tellen niet mee met je dagelijkse fruit inname. Dus pak een lekker appeltje of een banaan in plaats van het fruitsapje.

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons