Actueel

Het is zomer! We gaan zelf ijs maken!

Snacken in de zomer – zelf ijs maken

Jep, het is officieel, de zomer valt tegen. Het KNMI heeft onlangs bekend gemaakt dat de zomer ‘teleurstellend’ is. Daar hadden we dat bericht niet voor nodig natuurlijk. Maar, het wordt beter! Het kwik stijgt en het wordt warmer. Wat betekent dat voor snackweetjes.nl? Zomersnacks! We gaan zelf ijs maken.

Zelf ijs maken is heel gemakkelijk

Zelf ijsjes maken is niet zo moeilijk als het klinkt. We kennen natuurlijk allemaal nog wel de Danoontje-ijsjes. Voor diegene die dit gemist hebben, Danoontje-ijsjes waren de eerste ijsjes die je zelf maakte als kind. Je stak een speciaal ijs-stokje door de Danoontjes, deed het in de vriezer en een poosje later had je dan officieel zelf Danoontje-ijsjes gemaakt!

En eigenlijk is zelf ijsjes maken ongeveer even moeilijk als het zelf maken van Danoontje-ijsjes. We leggen in deze blog het principe uit van het maken van twee soorten ijsjes die we allemaal kennen: sorbetijs en roomijs. Wat is het verschil tussen sorbetijs en roomijs? Sorbetijs is gemaakt op waterbasis en bevat geen zuivelproducten. Roomijs is gemaakt van eidooiers, slagroom en melk. Het is wat bekender.

Zelf ijs maken - zelf ijsjes maken
Danoontje-ijsjes – zelf ijs maken is dus heel eenvoudig!

Zelf sorbetijs maken

Sorbetijs is vaak gemaakt op waterbasis, maar ook wijn kan er voor gebruikt worden. Het is dus geschikt voor mensen die lactose intolerant zijn. Wat heb je nodig?

  • Smaakmaker, bijvoorbeeld fruit
  • Citroenschil geraspt
  • 50ml water of wijn

De smaak van veel sorbetijs komt van fruit, dus we raden fruit aan. Je kan ook andere smaakmakers gebruiken, denk bijvoorbeeld aan ranja. In een ijskoude schaal mix je alle ingrediënten (met bijvoorbeeld een staafmixer). Verdeel de inhoud vervolgens over een aantal glazen, doe er stokjes in, en zet de glazen in de vriezer.

Zelf roomijs maken

Roomijs maken is iets ingewikkelder dan het maken van sorbetijs. Eerst, wat heb je nodig?

  • 300g slagroom
  • 200g melk
  • 300g suiker
  • 25g vloeibare glucose
  • 5 a 6 eidooiers
  • IJsmachine

Verwarm de slagroom, suiker en melk samen met de glucose tot het kookt. Je klopt de eidooiers erop en giet er het hete mengsel doorheen. Laat het geheel op een warmtebron binden, maar laat het niet koken (dan gaat het schiften). Vervolgens voeg je een smaakmaker toe, zoals vanille. Laat het mengsel 6 uur koelen in een koeler en draai het ijs vervolgens door de ijsmachine!

Zelf ijsjes maken is dus best eenvoudig! We zijn benieuwd naar jullie ervaringen, laat het ons weten.

Bron uitgelichte afbeelding: marcellamolenaar.nl.

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons